Saturday, 30 November 2013

Syurga Kami

Assalamualaikum

Ha kali nie betul-betul lama tinggalkan blog, rasa dah terbiar jer.. Uhuk .. 
Bz mengecat dan mengemas rumah untuk rumah baru kami.. Alhamdulillah 2 bulan kahwin dah dapat rumah utk ieyna dan hubby, walaupun bukan rumah sendiri tapi okies la untuk kami berdua mulakan hidup baru suami isteri dan sapa dah berkahwin mesti nak prinvacy, hiksss kan kan kan ❤️❤️❤️ .. Sila setuju  :) 


First tengok rumah tue mmg sedikit tak selesa la tapi tapi tapi sangat okiesss ruang tamu luas, dan dapur pun luas siap ada kabinet lagi so senang dah untuk dapur, maklum lah sejak kahwin dapur penting untuk wanita sediakan makanan untuk suami tersayang 😘😘 

Start masuk rumah dalam awal bulan 11, sebelum masuk rumah ieyna dan hubby cat rumah sendiri tapi sebaik ada mak mertua yang sangat best tolong kami cat rumah sampai siap.. 

Sebelum tue sedikit pic masa kami buat preparation rumah :)))

             Beli Langsir Kat Kamdar

Sebelum beli cat kami google dulu, sebab ieyna nak rumah ieyna simple tapi nampak moden , last kami pilih dark grey and soft grey mcm dalam gambar nie ...

             SEBELUM CAT RUMAH

              DALAM PROSES CAT 
Walaupun bukan rumah sendiri tapi kami nak keselesaan bila duduk ..

                  SEPARUH SIAP
Mak mertua tolong cat, last semua sekali mak mertua buat, Alhamdulillah dapat mak mertua prihatin dan best sangat sporting dan banyak bantu kami.. 

Pic bawah 100% Selesai, Alhamdulillah .. Simple jer tapi okiess la untuk ieyna dan hubby dan kami selesa duduk rumah ini, plz tak perlu nak kait kan rumah ini apa2, ieyna percaya pada satu, takut pada satu Allah Maha Besar .. Lagi pun belum sempat nak buat kenduri tapi first masuk rumah , hubby dan baca kan surah tertentu untuk masuk rumah baru...


           RUANG TAMU KAMI ❤️❤️

                BILIK KAMI ❤️❤️❤️

              DAPUR KAMI ❤️❤️❤️

InsyaAllah rumah yang kami duduk ini akan bertiga pulak ❤️❤️❤️ 










Sunday, 22 September 2013

One Month Married

Assalamualaikum wbt. .


Terutama sekali terima kasih kepada Allah S.W.T sebab Allah Taala beri kami peluang untuk berkahwin

Today genap sebulan bergelar dan memegang title seorang "isteri" :') . Mana-mana pergi jumpa kawan, tak pun kawan msg @ whatsapp mesti mengajukan persoalan yang sama " best tak kawen? ". Jawapan Ieyna? Haihhhh..mestilah best..seronok..hikssss! sebab kita dah lama indamkan nak duduk bersama dengan suami, berkongsi apa2 pun dan yang paling best semuanya halal ..hikssss ^^ 

Pertama sekali duduk bersama suami part paling best sangat sangat bila kita dapat berjemaah bersama suami, suami iman , isteri makmum.. masa tue hanya Tuhan jer tahu sungguh indah bila kita dapat sama-sama menunaikan solat jemaah sama, dan doa suami membuat hati seorang isteri tersentuh :') masa tue mengalir jugak air mata sebab terharu dan gembira sangat Allah makbulkan doakan kami merasai kemanisan pernikahan dan hidup bersama...Alhamdulillah, syukur .....


Pernikahan beri ieyna merasai nikmat ketenangan yang sangat membahagiakan. . 
Terima Kasih Allah. 

*Izinkan aku mencintaimu karena Allah*

Ketika aku menyayangimu karna akidahmu,
Ketika aku meluruskanmu karna tak ingin kau berbelok arah,
Ketika aku mendoakanmu tanpa engkau tahu,
Ketika aku berlapang dada dengan teguranmu,
Ketika aku tersenyum untuk kebahagianmu,
Ketika aku menguatkan saat kau mulai terjatuh,
Ketika aku sekuat tenaga tanpa jemu membantumu,
Ketika sahutan salam menyapa saat kita bertemu,
Ketika aku begitu cepat melupakan kesalahanmu,
Ketika aku membuka lebar-lebar pintu maaf untukmu,
dan Ketika Allah yang memintaku untuk mencintaimu, dan aku melakukannya mencintaimu selamanya dengan izin Allah dan semoga hanya karna Allah..









p/s : continue part selepas dapat pic dari photographer :)




Monday, 9 September 2013

PART 3 wedding card full package

Assalamualaikum. Hye semua.


Entry kali ni agak dah lama, tapi atas sebab kesibukan melanda tahap gaban sampai tak sempat nak continue entry seterusnya T___T

Macam yang korang semua tahu, entry sebelum ni ieyna ada ceritakan pengalaman Ieyna buat preparation untuk perkhawinan ieyna , Pengalaman yang sekali dalam seumur hidup dan pastinya korang semua akan merasai dan mengalami perkara yang sama bila nak berkahwin nanti. .

Entry kali ini wedding card full package, APA ITU FULL PACKAGE?? meh baca sampai abis ^_* mana tahu ieyna cerita kat sini bakal2 pengantin diluar sana masih mencari boleh u ols refer kat sini dan ilham ke ..heee ^__^

SawahPadi Photography Advertising the best !! kenapa? sebab package yang di beri sangat best dan puas hati.... Package yang ieyna amik iaitu Wedding Card (1000) , bunting, banner, guest book, dan paling best beliau siapkan Doorgift (1000) ( paper beg, yassin, asma'ul husna, penanda buku, calender, tag terima kasih)  banyakkan dalam satu beg, dan semua akan dapat tak ada pilihan kasih vip atau biasa ...
gift tue jugak boleh simpan buat kenangan sampai bila-bila sebab orang islam pasti menggunakan tak akan membuang ^_*

harga? sangat berbaloi-baloi dan bagi ieyna sangat murah!! kalau u ols nak tahu harga boleh ke page FACEBOOK SawahPadi :




masa ni ieyna book sawah padi awal sangat dalam bulan 3, kebetulan time tue sawah padi ada bukak booth kat SQUAREONE , Hitew dapat baju RAJA SEHARI ^__^
#Throwback





Ini hasilnya SAWAH PADI PHOTOGRAPHY ADVERTISING untuk My Big Day





KAD WEDDING #diezrina 24hb Ogos 2013



Doorgift


Bunting






Banner



GuestBook


Tag Kisah Cinta #diezrina <3











Friday, 26 July 2013

Pre-Wedding Ieyna Eddie

Kita dah berpuasa 19 ramadhan 1434 Hijrah, rasa cepat masa berlalu dan rasa cepat masa yang ku nanti kan makin tiba πŸ˜‡ 

Sekarang ada masa terluang ieyna nak share masa ieyna buat shoot Pre Wedding dekat melaka , kampung ieyna dan jugak rumah future hubby 😍 
Masa shoot pre wedding ieyna pilih bulan 6, sebab masa tue masih boleh gerak ke mana-mana.. 

PHOTOGRAPHER ieyna pilih Aliceshahstudio Muar , Ieyna suka hasil kerja dia yang sangat AWESOME , SPORTHING , Dan Boleh Bekerjasama.. Hasil gambar dia pun memang cantikkkkkk , tak perlu nak edit-edit sangat, natural pictures dan harga shoot pun berbaloi-baloi dengan props beliau sediakan salah satu kereta MINI COOPER!!! Kereta indaman setiap INSAN.. Heeee

*Tak Banyak Tak Sikit ieyna selitkan beberapa keping gambar Pre Wedding*


   Sebelum shoot pergi beli belon bergas

           Yeahhhh belon dah siap tiup

Ikut kan hati nak oder belon 50 biji, tapi sebab kereta tak cukup muatan ieyna oder 30 biji sahaja, itu pun paksa2 belon masuk dalam kereta sampai pecah 3 biji, okiesss rugi RM9.00 >< 

Ha tak caya tengok nie, main sumbat sampai adeq ipar dan adeq pupu dah tak  nampak ... Hehe (kesian kan kan adeq2 ku kena hempit2 dengan belon comel) 


                      Make up ieyna,
     ieyna mintak adeq ipar make up kan 


Nie la hasil adeq ipar make up, katanya ieyna first dye make up kan untuk orang, dye kekok tapi kekok pun hasil make up memang puas hati, cantik 😍 thank you adeq ku sayang 😘


 Adeq2 ku sediakan props untuk di shoot
(Pic fav ieyna , mereka sweet ala -ala bersantai gitu ^___^)


     Pic pertama start shoot pre wedding

              "Marry Me?"     I Do!! 😍


      Banyak2 pic ieyna suka pic nie!! 😍
                      LOVE YOU


               Credit to Photographer

      I LOVE YOU more more more!!!
   semoga ikatan kita hingga ke jannah
                        AMIN

      Throwback saat mula ieyna jumpa     
              tunang dan di lamar :')


      Cantik cincin tunang kita, heeee ☺


  Kawan-kawan save the date 24.08.13!!
 Jemput hadir memeriahkan majlis kami 
                 (Ieyna dan eddie) 

        Shoot terakhir lepaskan belon 
                        ke udara🎈

Happening dari awal hingga akhir semua shoot berjalan lancar dan cuaca pun baik sangat , thank to photographer ALICEHAHSTUDIO MUAR buat yang terbaik untuk kami, kita jumpa lagi di majlis yang akan tiba ☺

Thank adeq2 ku bersusah payah dengan pegang belon dan sediakan apa yang kami perlukan dan my sis in law thank sebab make up kan untuk kakak kamu nie :*


Sesiapa masih tercari photographer untuk shoot majlis u olss boleh ke page ALICESHAHS DUA @ ALICESHAHS tIGA
Harga pakej pun berbaloi-baloi dengan apa yang u ols akan dapat nanti ☺ (Memang Tak Menyesal) 


Ya Allah sekiranya bakal suami ku ini adalah pilihan Mu di Arsy (Al Marfu'atun'Ilmi) limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya dan peliharalah tingkah laku ku serta kata-kata ku dari menyakitkan perasaannya.. #LoVeYoU


                   Counting days 

Thank for reading ☺


Monday, 15 July 2013

Permohonan Perkhawinan Di Negeri Johor

Haaaa! Kali nie entry cara Permohonan Pernikahan Di Negeri Johor... bila citer pasal borang nikah mesti u olss dup dap dup dap kan kan kan?? kalau nya sama lah dengan hati kita nie ^^.. 


okiess dari pengalaman ieyna :
masa ieyna ambil borang nikah masih proses lama ambil borang di Pejabat Agama Johor (Daerah Batu Pahat) tapi sekarang kalau u ols nak kahwin sekarang kena isi Online dekat sini 
hanya borang HIV kena amik dekat pejabat agama..




borang nikah yang first ieyna dapat , borang permohonan RM5.00.. tapi sekarang kena isi online, jadi sebelum print u ols kena isi dulu nya  :) 
(kliksini)


ini borang tunang ieyna, kami lain t
kawasan, Jadi tunang ambil borang di pejabat agama bandaraya melaka

Borang online atau Borang di pejabat agama sama jer prosedur nya, cuma beza borang online kita kena print sendiri (agak leceh jugak) tapi nak kahwin jangan nak menrungut sangat okiess.. ikut jer apa yang mereka mintak :p

1) Pertama ieyna dapat borang nikah isi dulu mana yang penting macam Nama, Alamat, No Ic, Nama Pasangan, haaa Yang Paling Penting Tarikh Perkhawinan dan Tempat Pernikahan sama ada masjid atau rumah <3 

Borang kedua dia akan mintak dua orang saksi, tak kisah lah saksi siapa u ols nak amik tapi lebih baik sebaik nya cari lah orang yang berdekatan dengan kita ....

Haaaa nie penting!! kalau tak ada WALI macam mana nak nikah kan! jadi sebelum nak kahwin tue mintak persetujuan AYAH DAN IBU!! restu ibubapa adalah penting untuk kita mendirikan Rumah Tangga... Macam ieyna , ieyna pakai wali ABANG sebab papa ieyna sakit jadi tok iman dah tengok keadaan papa ieyna ,jadi tok iman gugurkan papa ieyna tidak layak mewalikan anak perempuan ke dua dalam perkhawinan anak nya :'(( 
okiess mmg sedih dan sayu sebernarnya rasa nak menitis air mata sebab tak dapat PAPA SENDIRI mewalikan tapi ieyna kena redha dan bersyukur yang papa ieyna masih ada lagi di depan mata :') Alhamdulillah 

okiesss dah tak mau citer panjang tentang papa ieyna, nanti ieyna jadi sayu dan sedih kan ieyna menitis sapa nak pujuk lak :')

2) Borang HIV .. Borang HIV simple sahaja, (tapi sebelum ujian HIV kena amik dulu di pejabat agama yang berdekatan dengan anda) Ujian HIV kena pergi klinik kesihatan (Kerajaan) jangan swasta pulak nya ..

3) Dah selesai borang nikah, saksi, wali dan HIV, Minta Surat Akuan Status Diri ( bujang, dara, duda, janda  Surat ni cuma boleh mintak kat 3 orang ni je :
  • Penghulu; atau
  • Ketua Kampung, atau
  • Majikan beragama Islam; 

4) Dah lengkap borang perempuan dan lelaki , jangan lupa sila lampirkan salinan ic pengantin perempuan dan lelaki, 2 orang saksi, wali, salinan sijil nikah mak ayah dan sijil kursus kahwin jangan lupa ^^ susun lampiran ikut urutan yang di beri..

Akhir sekali pasti akan rasa lebih berdebar-debar sebab nak serahkan borang nikah pejabat agama mesti macam-macam rasa sebab takut ada yang tak kena dan terutama masa TEMUBUAL UNTUK BAKAL-BAKAL PENGANTIN ( interview sebelum nikah ) ini bagi kawasan JOHOR dan tak silap ieyna PENANG pun ada..

5 SOALAN YANG AKAN DI TANYA :

1. Rukun Nikah
2. Doa Qunut
3. Al-Fatihah
4. Munakahat ( Tanggung Jawab Isteri )
5. Toharah ( Cara Mandi Junub )



Ini ieyna punya, Alhamdulillah lulus ( Tips : Bila jawab soalan jangan nampak sangat muka takut nanti macam2 ustazah / ustaz tanya..jawab dengan tenang okiess nanti pasti akan di beri 2-3 soalan sahaja^^)

Okiess dah selesai serahan borang nikah, interview nanti kita akan dapat borang terakhir iaitu 





Harga Borang Nikah dalam RM20.00 (lupa harga sebenar) tapi sediakan jer RM25.00 ^^

Ini borang tak payah pening-pening tak kan kena isi, sebab ini borang kita kena serah pada tok iman yang nak nikah kan kita nanti..


Keseluruhan bab borang nikah dah selesai! LEGAAAAAA ^______^
Sekarang Tunggu Masa <3



thank for reading




Wednesday, 10 July 2013

PART 2 (Wedding Preparation : Survey + Buy)

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Al-Mubarak Dan Selamat Berpuasa <3


sekarang adalah chapter mengenai cincin dan gelang untuk perkhawinan ieyna dan eddie (TUNANG) , ieyna dah beli gelang awal sangat , kadang fikir tak terlalu awal ke beli , ??   bila tunang kata Emas kan tak bermusim "DESIGN' tapi just musim harga emas "NAIK TURUN''  ... time tue kami keluar nak tengok movie sebenarnya, sekali Incik Tunang kata " Apa kata kita survey tgk emas mana tahu harga cantik dan turun" sekali tengok memang nya!! HARGA EMAS turun mendadak dari 198 terus 155 (EMAS 916) so bincang punya bincang dan Incik Tunang kata kalau dan ada yang berkenan pilih jer la .. sekali ku tanya " Bajet dah cukup ke syg" ^_^ (dalam hati riang ria) , sekali Incik Tunang bilang dah cukup sayangku, pilih jer la mana yg berkenan di hati <3 


semua design nak cuba , sebab semua cantik - cantik belaka ^___^



Untuk batal air sembahyang ieyna nak cari design EMAS KUNING + EMAS PUTIH , dah lama ngidam nak pakai macam tue, sebab emas yang ieyna ada sekarang emas penuh atas pemberian Emak ..  Jadi kali nie dah request awal - awal dengan tunang nak emas campur .. Bila orang kata kenapa tak pilih emas penuh kan nanti dapat harga tinggi bila nak jual, tapi bagi ieyna kenapa nak jual?? inikan Pemberian Perkhawinan mesti nak simpan sampai bila - bila dan ada anak boleh bagi anak pakai nanti.. 




hahaha macam ini sekali kami tengok sebab semua cantikkkkkkk dan rambang mata wehhhh 0____0 dengan berkilauan *___*


bila nak beli of coz la nak cari yang puas hati dan berbaloi dengan harga yang kita bayar $$$ , lama jugak lah kami pilih mana pilihan hati, sampai abg yang layan kami pun dah senyum2 tengok kami ^_^ HEEE

Incik Tunang tolong pakai kan, nak tengok sesuai ke tidak



mintak pendapat causin! dia mesti ada setiap ieyna nak buat persedian perkhawinan kami, penolong setia :*


cincin just tengok jer dulu, sebab cincin akan beli 2 minggu nak majlis nanti



akhirnya kami beli gelang jer dulu di "Mi Jewellery" 



THE UNFORGETTABLE MOMENT !!

thank for reading <3 
Diezrina