Friday, 26 July 2013

Pre-Wedding Ieyna Eddie

Kita dah berpuasa 19 ramadhan 1434 Hijrah, rasa cepat masa berlalu dan rasa cepat masa yang ku nanti kan makin tiba πŸ˜‡ 

Sekarang ada masa terluang ieyna nak share masa ieyna buat shoot Pre Wedding dekat melaka , kampung ieyna dan jugak rumah future hubby 😍 
Masa shoot pre wedding ieyna pilih bulan 6, sebab masa tue masih boleh gerak ke mana-mana.. 

PHOTOGRAPHER ieyna pilih Aliceshahstudio Muar , Ieyna suka hasil kerja dia yang sangat AWESOME , SPORTHING , Dan Boleh Bekerjasama.. Hasil gambar dia pun memang cantikkkkkk , tak perlu nak edit-edit sangat, natural pictures dan harga shoot pun berbaloi-baloi dengan props beliau sediakan salah satu kereta MINI COOPER!!! Kereta indaman setiap INSAN.. Heeee

*Tak Banyak Tak Sikit ieyna selitkan beberapa keping gambar Pre Wedding*


   Sebelum shoot pergi beli belon bergas

           Yeahhhh belon dah siap tiup

Ikut kan hati nak oder belon 50 biji, tapi sebab kereta tak cukup muatan ieyna oder 30 biji sahaja, itu pun paksa2 belon masuk dalam kereta sampai pecah 3 biji, okiesss rugi RM9.00 >< 

Ha tak caya tengok nie, main sumbat sampai adeq ipar dan adeq pupu dah tak  nampak ... Hehe (kesian kan kan adeq2 ku kena hempit2 dengan belon comel) 


                      Make up ieyna,
     ieyna mintak adeq ipar make up kan 


Nie la hasil adeq ipar make up, katanya ieyna first dye make up kan untuk orang, dye kekok tapi kekok pun hasil make up memang puas hati, cantik 😍 thank you adeq ku sayang 😘


 Adeq2 ku sediakan props untuk di shoot
(Pic fav ieyna , mereka sweet ala -ala bersantai gitu ^___^)


     Pic pertama start shoot pre wedding

              "Marry Me?"     I Do!! 😍


      Banyak2 pic ieyna suka pic nie!! 😍
                      LOVE YOU


               Credit to Photographer

      I LOVE YOU more more more!!!
   semoga ikatan kita hingga ke jannah
                        AMIN

      Throwback saat mula ieyna jumpa     
              tunang dan di lamar :')


      Cantik cincin tunang kita, heeee ☺


  Kawan-kawan save the date 24.08.13!!
 Jemput hadir memeriahkan majlis kami 
                 (Ieyna dan eddie) 

        Shoot terakhir lepaskan belon 
                        ke udara🎈

Happening dari awal hingga akhir semua shoot berjalan lancar dan cuaca pun baik sangat , thank to photographer ALICEHAHSTUDIO MUAR buat yang terbaik untuk kami, kita jumpa lagi di majlis yang akan tiba ☺

Thank adeq2 ku bersusah payah dengan pegang belon dan sediakan apa yang kami perlukan dan my sis in law thank sebab make up kan untuk kakak kamu nie :*


Sesiapa masih tercari photographer untuk shoot majlis u olss boleh ke page ALICESHAHS DUA @ ALICESHAHS tIGA
Harga pakej pun berbaloi-baloi dengan apa yang u ols akan dapat nanti ☺ (Memang Tak Menyesal) 


Ya Allah sekiranya bakal suami ku ini adalah pilihan Mu di Arsy (Al Marfu'atun'Ilmi) limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya dan peliharalah tingkah laku ku serta kata-kata ku dari menyakitkan perasaannya.. #LoVeYoU


                   Counting days 

Thank for reading ☺


Monday, 15 July 2013

Permohonan Perkhawinan Di Negeri Johor

Haaaa! Kali nie entry cara Permohonan Pernikahan Di Negeri Johor... bila citer pasal borang nikah mesti u olss dup dap dup dap kan kan kan?? kalau nya sama lah dengan hati kita nie ^^.. 


okiess dari pengalaman ieyna :
masa ieyna ambil borang nikah masih proses lama ambil borang di Pejabat Agama Johor (Daerah Batu Pahat) tapi sekarang kalau u ols nak kahwin sekarang kena isi Online dekat sini 
hanya borang HIV kena amik dekat pejabat agama..




borang nikah yang first ieyna dapat , borang permohonan RM5.00.. tapi sekarang kena isi online, jadi sebelum print u ols kena isi dulu nya  :) 
(kliksini)


ini borang tunang ieyna, kami lain t
kawasan, Jadi tunang ambil borang di pejabat agama bandaraya melaka

Borang online atau Borang di pejabat agama sama jer prosedur nya, cuma beza borang online kita kena print sendiri (agak leceh jugak) tapi nak kahwin jangan nak menrungut sangat okiess.. ikut jer apa yang mereka mintak :p

1) Pertama ieyna dapat borang nikah isi dulu mana yang penting macam Nama, Alamat, No Ic, Nama Pasangan, haaa Yang Paling Penting Tarikh Perkhawinan dan Tempat Pernikahan sama ada masjid atau rumah <3 

Borang kedua dia akan mintak dua orang saksi, tak kisah lah saksi siapa u ols nak amik tapi lebih baik sebaik nya cari lah orang yang berdekatan dengan kita ....

Haaaa nie penting!! kalau tak ada WALI macam mana nak nikah kan! jadi sebelum nak kahwin tue mintak persetujuan AYAH DAN IBU!! restu ibubapa adalah penting untuk kita mendirikan Rumah Tangga... Macam ieyna , ieyna pakai wali ABANG sebab papa ieyna sakit jadi tok iman dah tengok keadaan papa ieyna ,jadi tok iman gugurkan papa ieyna tidak layak mewalikan anak perempuan ke dua dalam perkhawinan anak nya :'(( 
okiess mmg sedih dan sayu sebernarnya rasa nak menitis air mata sebab tak dapat PAPA SENDIRI mewalikan tapi ieyna kena redha dan bersyukur yang papa ieyna masih ada lagi di depan mata :') Alhamdulillah 

okiesss dah tak mau citer panjang tentang papa ieyna, nanti ieyna jadi sayu dan sedih kan ieyna menitis sapa nak pujuk lak :')

2) Borang HIV .. Borang HIV simple sahaja, (tapi sebelum ujian HIV kena amik dulu di pejabat agama yang berdekatan dengan anda) Ujian HIV kena pergi klinik kesihatan (Kerajaan) jangan swasta pulak nya ..

3) Dah selesai borang nikah, saksi, wali dan HIV, Minta Surat Akuan Status Diri ( bujang, dara, duda, janda  Surat ni cuma boleh mintak kat 3 orang ni je :
  • Penghulu; atau
  • Ketua Kampung, atau
  • Majikan beragama Islam; 

4) Dah lengkap borang perempuan dan lelaki , jangan lupa sila lampirkan salinan ic pengantin perempuan dan lelaki, 2 orang saksi, wali, salinan sijil nikah mak ayah dan sijil kursus kahwin jangan lupa ^^ susun lampiran ikut urutan yang di beri..

Akhir sekali pasti akan rasa lebih berdebar-debar sebab nak serahkan borang nikah pejabat agama mesti macam-macam rasa sebab takut ada yang tak kena dan terutama masa TEMUBUAL UNTUK BAKAL-BAKAL PENGANTIN ( interview sebelum nikah ) ini bagi kawasan JOHOR dan tak silap ieyna PENANG pun ada..

5 SOALAN YANG AKAN DI TANYA :

1. Rukun Nikah
2. Doa Qunut
3. Al-Fatihah
4. Munakahat ( Tanggung Jawab Isteri )
5. Toharah ( Cara Mandi Junub )



Ini ieyna punya, Alhamdulillah lulus ( Tips : Bila jawab soalan jangan nampak sangat muka takut nanti macam2 ustazah / ustaz tanya..jawab dengan tenang okiess nanti pasti akan di beri 2-3 soalan sahaja^^)

Okiess dah selesai serahan borang nikah, interview nanti kita akan dapat borang terakhir iaitu 





Harga Borang Nikah dalam RM20.00 (lupa harga sebenar) tapi sediakan jer RM25.00 ^^

Ini borang tak payah pening-pening tak kan kena isi, sebab ini borang kita kena serah pada tok iman yang nak nikah kan kita nanti..


Keseluruhan bab borang nikah dah selesai! LEGAAAAAA ^______^
Sekarang Tunggu Masa <3



thank for reading




Wednesday, 10 July 2013

PART 2 (Wedding Preparation : Survey + Buy)

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Al-Mubarak Dan Selamat Berpuasa <3


sekarang adalah chapter mengenai cincin dan gelang untuk perkhawinan ieyna dan eddie (TUNANG) , ieyna dah beli gelang awal sangat , kadang fikir tak terlalu awal ke beli , ??   bila tunang kata Emas kan tak bermusim "DESIGN' tapi just musim harga emas "NAIK TURUN''  ... time tue kami keluar nak tengok movie sebenarnya, sekali Incik Tunang kata " Apa kata kita survey tgk emas mana tahu harga cantik dan turun" sekali tengok memang nya!! HARGA EMAS turun mendadak dari 198 terus 155 (EMAS 916) so bincang punya bincang dan Incik Tunang kata kalau dan ada yang berkenan pilih jer la .. sekali ku tanya " Bajet dah cukup ke syg" ^_^ (dalam hati riang ria) , sekali Incik Tunang bilang dah cukup sayangku, pilih jer la mana yg berkenan di hati <3 


semua design nak cuba , sebab semua cantik - cantik belaka ^___^



Untuk batal air sembahyang ieyna nak cari design EMAS KUNING + EMAS PUTIH , dah lama ngidam nak pakai macam tue, sebab emas yang ieyna ada sekarang emas penuh atas pemberian Emak ..  Jadi kali nie dah request awal - awal dengan tunang nak emas campur .. Bila orang kata kenapa tak pilih emas penuh kan nanti dapat harga tinggi bila nak jual, tapi bagi ieyna kenapa nak jual?? inikan Pemberian Perkhawinan mesti nak simpan sampai bila - bila dan ada anak boleh bagi anak pakai nanti.. 




hahaha macam ini sekali kami tengok sebab semua cantikkkkkkk dan rambang mata wehhhh 0____0 dengan berkilauan *___*


bila nak beli of coz la nak cari yang puas hati dan berbaloi dengan harga yang kita bayar $$$ , lama jugak lah kami pilih mana pilihan hati, sampai abg yang layan kami pun dah senyum2 tengok kami ^_^ HEEE

Incik Tunang tolong pakai kan, nak tengok sesuai ke tidak



mintak pendapat causin! dia mesti ada setiap ieyna nak buat persedian perkhawinan kami, penolong setia :*


cincin just tengok jer dulu, sebab cincin akan beli 2 minggu nak majlis nanti



akhirnya kami beli gelang jer dulu di "Mi Jewellery" 



THE UNFORGETTABLE MOMENT !!

thank for reading <3 
Diezrina


Sunday, 7 July 2013

PART 1 (Wedding Preparation : Baju Nikah)

Assalamualiakum... <3

Cerita dah lama dah pun, tapi hampir nak dekat majlis My Big Day!! ieyna nak kongsi pengalaman persiapan perkahwinan ieyna <3 ieyna buat persiapan awal lagi dari bulan 12/2012 tahun lepas sebab tak nak sampai masa kelam kabut :3 OH NO boleh migrain taw kalau semua tak teratur dan kelam kabut! so bakal-2 pegantin jangan rasa 11 bulan itu masih boleh duduk senang lenang, TAK MAU TAK MAU NYA ^^

lagipun bab2 kahwin tak boleh lengah-lengah kan masa, sebab ini perkahwinan yang seumur sekali OF COZ nak wedding semuanya berjalan lancar dan semua dipermudahkan ...

Okiess firstly ieyna buat preparation cari kain untuk buat baju nikah kami,
 mula fikir tak nak buat baju nikah (PAKAI SIAP JER) tapi bila ieyna bincang dengan Incik Tunang 
"kalau baju nikah kita buat tempahan rasa lebih seronok dan berbaloi" 
yelah kan boleh buat tanda kenangan sampai ke hujung nyawa dan after wedding pun boleh pakai ^_____^
dan Incik Tunang pun setuju dengan excited kami cari kain sedondon, serasi, sejiwa <3 AUWWWW


Rambang Mata sebenarnya nak tengok color apa sesuai untuk buat baju nikah kami(IEYNA&TUNANG)  *_____* 


Baju nikah kami, ieyna tak pilih color putih , ieyna cari pastel color ! 
ieyna dah lama indamkan nak cari color lain dari yang lain, kebiasaannya orang buat color putih ..
 Putih memang cantik (Fav Color Semua Orang) Putih itu suci, bersih, dan harmoni 
 Tapi saje nak buat kelainan untuk ieyna dan Incik Tunang..

cari dan cari akhirnya ieyna amik color Coklat Soft + Tiffany Blue
okiesss U olss
boleh bayangkan tak colornya? sila lah bayangankan nya..weeee (buat muka tak malu) ^_*






ini ieyna cari kat Gulatis, kalau kat Jakel dah survey mahal sangat 



bersama peneman setia dan adeq angkat ku yang manis dan menawan <3




okiess dah puas hati tak nak pandang ke belakang lagi terus maju ke depan (BAYAR) ^_^



Adik kesayangan kenalan dari facebook tapi tak sangka kami banyak persamaan!! LoVe


Dah abis shopping untuk preparation Ieyna&Tunang, kami semua jalan -jalan satu melaka !! tapi time ini ada sedikit kenangan sedih ;'( tapi tak apa semuanya ada hikmah :")) disebalik itu bahagia , excited  dah dapat cari kain untuk my big day..Alhamdulillah
now baju nya tengah proses Design by RaffRafael <3 <3 <3





sapa yang nak holiday ke melaka , jangan lupa singgah coconut shake kat kelebang!! MMG AWESOME (Y)




Thanks for reading this entry ^^




Thursday, 4 July 2013

fun out with new friends

Okiesss tak sangka dapat jumpa kawan baru di BATU PAHAT, kebiasaannya ieyna selalu dapat kawan baru jauh di perantaun ( OKIESS SEDIH ;><) tapi tak sangka kali nie ieyna kenal @cektun satu 2 nya kawan sama kawasan dengan ieyna.. we ols kenal dari bulan 11/2012 tahun lepas lagi ...

kami satu daerah tapi tak ada kesempatan nak jumpa, sebelum masuk RAMADHAN minggu depan ieyna rancang nak jumpa si gojes manis sebelum dia nak sambung belajar (okiesss ++ sedih kami akan terpisah jauh dan xtaw bila dapat peluang jumpa lagi) 
so tak nak lepaskan peluang so ieyna plan 3hb. 7 .2013 untuk we ols 'SAVE THE DATE' !!! kami kenalan dari twitter jer, tapi kerana twitter lah mengeratkan kami . bila we ols dh jumpa biasa la excited yang AMAT YELOHHH before NIE just borak dalam phone,twitter sekali jumpa haaa amik koo sekepala rupanya ^_^ ''TERUJA SAMPAI LOMPAT2 ATAS KATIL'' ^^ 

ha nie la dye yang ieyna ceritakan si gadis manis @cektun ^^

ini my causin lovely!! dimana 2 ieyna pergi mesti peneman si jantung hati ! LOVE, kalau xde dia mmg tak bergerak lah i ouls kemana 2,,, 


okiess muka ku yang mintak kena tepuk >< sila lah nya :O


sebelum kami nak berpisah utk pulang ke rumah masing 2 WAJIB snap dulu ^^




  • p/s : jadi kawan lah selagi masih boleh berkawan, jangan sombong, ego, rasa bongkak dengan keistimewaan yang ada, gunakan lah dengan sebaiknya!! dan yang penting cari persahabatan yang ikhlas dengan kita bukan mempergunakan kita (HATI MANUSIA KITA TAK TAHU KAN)
Persahabatan Yang kita Cari , Bukan Lawan Yang Kita Cari :) 


 
baju yg ku pakai hampir nak kasi orang, sekali causin kata 'JANGAN' ! 'sbb syg lah baju nie mcm 2 boleh digayakan'' .. sebaik aku dengar kata kalau tidak mesti menyesal tahap maximum $_$ 

Wednesday, 3 July 2013

First Coretan Di Blog

Assalamualiakum...

Terasa ketinggalan amat jauh dah berusia 23 tahun baru nak buat blog.. before nie ada la 3-4 orang tanya ''Ada Blog Tak'', kdg tanya diri sendiri ''APA ITU BLOG'' okies sekali google baru tahu blog boleh kita share apa-apa pengalaman dan story kita sendiri untuk dikenang sampai anak cucu cicit !! WEEEE

Mulai hari ini saat ini akan share apa-apa pun untuk santapan minda dan ''THE STORY OF'' Norzarina Nasir


Salam Perkenalan untuk persahabatan baru di sini